Jag Minns

När det blev midsommardag skulle alla, Mor, Far, barn, piga och dräng, till Kulla för att ha fest.
Jag minns att Johan Book gick runt och hängde upp karbidlyktor, el fanns inte då. Han gick sedan omkring på dansgolvet med en stearinljusstump och kniv och skrapade stearin för att få bättre glid på golvet.

Föräldrarna och deras vänner samlades kring bord uppe i backen. det beställdes upp kaffe med dopp och gubbarna hade alltid med sig en lummeflaska med lämplig dryck att blanda i kaffet. Kaffet som såldes kokades på primuskök.>

Vi barn sprang runt och lekte, köpte lotter och spelade på chokladhjul för vi fick varsin slant att roa oss för. Av dräng eller piga brukade vi få varsin ispinne, en slags vaniljglass som kostade
25 öre. Frysboxar fanns inte utan glassen förvarades i boxar som kyldes med kolsyresnö.

Vid 11-tiden brukade familjerna cykla hem. Ibland kunde det vara becksvart, det fanns ingen belysning utefter vägen och alla hade inte belysning på cykeln. Gubbarna var lite runda under fötterna och det hände att någon råkade hamna i diket. Det spordes att en av gubbarna en gång hade kört ner i bäcken som rinner bredvid vägen och där råkat tappa sina löständer.

Ett antal år senare gick jag dit för att dansa. Nu skulle jag testa vad som lärts hemma på köksgolvet där vi fick lära oss att bl a dansa foxtrot till musik från en vevgrammofon som spelade "Tick-tack Tom han var en vacker karl..." Storasysters kompisar var snälla och ställde upp och dansade.

Från danskvällarna på Kulla minns jag särskilt vilken stämning det var när Hakon Svärds från Kristianstad spelade. Hakon Svärd var en stor underhållare som ofta hade egna underfundiga texter och så kunde han hantera minst fem olika instrument. Ofta spelade han trumpet och kompade samtidigt på dragspel. Han brukade även spela piano och fiol. På fiol kunde det bli en smäktande tango. Var fjärde dans var alltid en tango.

Bland de populära dansbanden fanns också Palomaz och Bo Bistedts. I Bo Bistedts var Bruno Glennmark med och spelade trumpet.


Webansvarig: Thore Jeppsson

Copyright © 2013 Roger Persson